Tips Penjagaan Bateri Supaya Dalam Keadaan Baik

Rata-rata pengguna iPhone isu utama yang paling diambil berat pastinya permasalahan bateri atau jangka hayat bateri. Peranti iPhone dan bateri boleh dikatakan bukanlah satu padanan yang baik, dan adakalanya anda baru sahaja mengecas, namun bateri hanya bertahan beberapa minit sahaja lantas menimbulkan persoalan, adakah bateri iPhone anda tidak sihat? Apakah langkah yang seharusnya diambil jika menghadapi masalah sebegini?

Untuk memantau keadaan semasa bateri di iPhone anda, perkara penting yang anda perlu tahu adalah jenis bateri iaitu lithium-ion yang mana ia digunakan pada semua model iPhone dan bateri jenis ini hanya akan bertahan sekitar 500 kali kitaran cas penuh(pengecasan 0%-100% bersamaan 1 kali kitaran cas) .

Ini kitaran bagi beberapa produk Apple yang lain:

  • iPod – 400 kali
  • iPad – 1,000 kali
  • Macbook – 1,000 kali
  • Apple Watch – 1,000 kali

Pada asasnya, apabila anda mengecas sesebuah produk keluaran Apple dari 0% – 100%, ia mewakili satu kitaran cas. Telefon pintar pada hari ini menggunakan bateri jenis lithium-ion ini, yang mana ia bersifat amat sensitif dengan keadaan sekeliling. Lebih-lebih lagi pada suhu panas atau sejuk yang melampau. Suhu yang sesuai adalah diantara 16° hingga 22° darjah celcius.

Untuk makluman, Apple telah memperkenalkan Battery Health untuk menyemak kesihatan bateri iPhone dan anda boleh memantaunya dengan melihat di Settings – Battery  Battery Health.

Boleh rujuk pada ruang Maximum Capability, di mana ia akan menunjukkan peratusan, dan jika penunjuk memaparkan  80% hingga 100%, maka bateri tersebut masih dalam keadaan yang baik.

Dan anda juga digalakkan untuk melihat bahagian Peak Performance Capability. Sekiranya penunjuk memaparkan Your battery is currently supporting normal peak performance, ia membawa maksud iPhone anda tidak mengalami apa-apa masalah buat masa sekarang.

Namun, jika di iPhone anda menunjukkan seperti dalam gambar di bawah, itu bermakna bateri sudah “tidak sihat” dan sewajarnya diganti. Lama kelamaan, ia akan memberi kesan kepada prestasi iPhone.

Tapi jika pada paparan menunjukkan seperti gambar di bawah ini pula, iPhone anda berkemungkinan mengalami masalah ketika pemasangan atau ia merupakan bateri tiruan.

Sekiranya anda masih tidak pasti dengan cara diatas, anda boleh cuba cara ini dengan memuat turun aplikasi Apple Support, dan tekan Get Support – pilih iPhone – Battery & Charging – Battery Replacement – kemudian pilih Schedule a call atau melalui chat.

Sekiranya pihak Apple mendapati bateri iPhone anda bermasalah, anda boleh menghantarnya terus ke Apple Authorized Service Provide (ASP) untuk penukaran. Berikut merupakan anggaran harga bagi penukaran tersebut:

  • Model iPhone SE sehingga iPhone 8 Plus – RM 199
  • Model iPhone X sehingga iPhone XS Max – RM 349

Namun, jika peranti anda masih mempunyai waranti, anda boleh menghantarnya ke ASP untuk penukaran bateri tersebut dan tiada kos bayaran yang akan dikenakan.

Sumber : XavierNaxa

Facebook
WhatsApp

Leave a Reply

Subscribe Our Newsletters Now For More Exclusive Deals Into Yours Inbox!